HTML

Jordánia-Izrael

2009. nyarán ismét Jordánia és Izrael kerül terítékre. Élményeimet igyekszem megfelelő objektivitással, de talán fogyasztható módon Veletek megosztani. 2009. július 3-án éjjel overkill...

Friss topikok

Linkblog

Ujra Tel Aviv kornyeken - updatelve

2009.07.17. 19:39 baphomet

Veget ert galileai kalandozasunk. A cfati hosszu blogozas jo kis eltevedessel folytatodott. Miutan befejeztem a blogolast, lett vagy ejjel 1 ora, termeszetesen nem talaltam a szuk kis utcakon haza, es bolyongtam vagy 1 ora hosszat, na jo inkabb kettot. Csak a pontos opciok ismerete erdekeben: ejszaka szuk kis utcakon, feny nem nagyon, emberek alszanak, nalam se telefon, se viz, viszont a hastaskamban az osszes penzem es bankkartyam. Neha elokerultek ortodox zsidok, akik nem beszeltek angolul. En meg kerdezgettem oket (az alap naluk, hogy nem allnak szoba senkivel), hogy merre van a Hotel Rimonim. Mert hogy nem ott laktunk, de legalabb a kozeleben. Amugy persze lehet, hogy onnan se talaltam volna a szallasunkhoz, de ez legalabb egy vonatkozasi pont volt. Egy helyrol eltalaltam volna, valami communication centertol, de azt meg ok nem ismertek. Na vegre aztan elokerultek valami jesivanovendekek, akik ket szot beszeltek angolul, es miutan azt hazudtam - kerdesukre - hogy zsido vagyok, anyanyelvem a jiddis (rogton levettem ugyanis, hogy nem tudnak nemetul), erre aztan elmagyarazta az egyik, hogy a segitsegnyujtas nagy ereny, ezert elkisernek engem a szallasomhoz, amelyrol az is tudtak, hogy egy amerikabol odaszarmazott (alijazott, azaz letelepult) no tartja fenn. Csak eppen a helyet nem tudtak. Nagy sokara megtalaltuk viszont az epuletet, ahonnan en mar tudtam az utat, es igy vegul meg hajnalhasadas elott agyba kerultem.

Voltunk aztan masnap az osszes fontos kabbalista helyen. Ezektol azert meg kell, hogy mondjam, hogy mast vartam: sotet misztikus zsinagogakat, es regi odon temetoket, nem vilagoskek tiszta kis szobacskakat, es kek-feher zomancfestekkel lemazolt sirokat. Altalaban a cfati kek es a feher dominalt, semmi doh es penesz. Ez azert hianyzott. A barlangok, amiket a regi temetoben talaltunk, viszont kivaloak voltak. Kar, hogy Izraelben egy csomo ilyen helyet elszurtak mindenfele templom- es zsinagogaraepitessel.

Cfat amugy kivalo, a marokkoi Chefchauen zsido valtozata. A cfati kek is nagyon hasonlit az ottanihoz, olyan ude de megis valoszerutlen kek szin.

Az autot szerencsesen vissza tudtuk masnap adni  Tel Avivban. Jo kis osszeget zaroltak a szamlamon arra az esetre, ha valami tortenne a kocsival, ugyhogy jo erzes, hogy ezen a kalandon is tul vagyunk. A Szlavi mondta, hogy az izraeliek bunkon vezetnek, az udvariassag ismeretlen fogalom. En persze ilyeneket nem veszek eszre, mert azt sem tudom, mi fan terem az autovezetes.

Ma csak a diaszporamuzeum volt a kulturprogram, aztan maszkaltunk a piacon es a heti kezmuvesvasarban, majd kovetkezett a tengerezes, ami nalam min. masfel ora hullamokban lotyogest jelent. Mar nagy tengerhianyom volt, es ereztem, hogy kijar nekem ez a homokos, hullamos, vegtelennek hato tenger. Holnap is lotyoges es standolas lesz, elvegre allitolag szabin vagyunk, aztan Adriek vegre megkonnyebbulhetnek, mert felszamoljuk az egyik szobajukban osszehanyt ciganytelepunket, es azon leszunk, hogy attegyuk magunkat Jordaniaba.

Vegul a mai hirekbol: a haszidoknal Jeruzsalemben, ahol a mult szombati zavargasokat volt szerencsenk latni, tortent, hogy valami betegseggel bevittek egy harom eves gyereket a korhazba, ahol kiderult, hogy mindossze nyolc kilo a kis csontkollekcio. El kezdtek mestersegesen taplalni, am azt vettek eszre, hogy a gyereket mikor latogattak a hozzatartozok, utana mindig le volt szedve a csovekrol. Bekameraztak a szobat, es igy vettek eszre, hogy a gyerek anyja tavolitja el a csoveket. Az az o elvuk ugyanis, hogy az, hogy mi tortenik valakivel, nem az ember hatarozza meg, hanem odafonn dol el, nehogy mar ilyen mesterseges modszerekkel avatkozon be barki is. Mivel a gyerek eletveszelyesen alultaplalt volt, az anyat a kovetkezo akciojanal elkaptak, es elozetesbe kerult. Na, erre az ultrapajeszosok most mar nemcsak a parkolohaz miatt tuntetnek, hanem az anya kiszabaditasa erdekeben is, kukakat gyujtogatnak, meg hasonlo aranyossagokat muvelnek. A polgarmester erre ugy rendelkezett, hogy amig nem nyugszanak le, addig nem szallitjak el a szemetet a teruletukrol. Kivancsian varjuk, melyik fel fog gyozni.

Tel Aviv amugy New Yorkot akarja mintazni, es egyes reszeiben ez sikerul is. Van persze, jo kis hangulatosan lepusztult negyede is, a jemenita negyed, ahol ma eleg rendes humuszt sikerult ennunk.

Meleg van, szerintem kicsit melegebb, mint otthon, hatha ez valakit vigasztal.

Elfelejtettem megírni a másik hírt: Az újságban cikkeztek arról, hogy sikerült kifejleszteni egy olyan védőoltást, valami fehérjekészítmény, ami véd a sugárzás esetén attól, hogy káros folyamatok induljanak be a szervezetben (pl. rák). Tehát aki megkapja az oltást, és túlél egy atomtámadást, nem hal meg azt követően a sugárzás okozta ártalmak miatt. Ezt a hír szerint az egész lakosságnak beadnák, ha a szükség úgy kívánja. Kérdeztem Adrit, aki a cikket olvasta az ivrit nyelvű lapban, hogy pénzért adják-e az oltást, mire ő: dehogyis, a cél a zsidók védelme, tehát nem pénzért fog menni, hanem mindannyian megkapjuk Reméljük, nem lesz szükség arra, hogy az extrém oltást kipróbálják.

9 komment

A bejegyzés trackback címe:

https://jordania-izrael.blog.hu/api/trackback/id/tr331252034

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Fullánk 2009.07.18. 12:05:05

Azt hiszem lehet mondani, hogy a zsidók csak az eltévedt zsidóknak segítettek volna, neked meg nem kéne hajnali 2-kor az összes pénzeddel sikátorokban mászkálni ha nem akarsz reggeli híranyag lenni. A blogozás várhatott volna, kibírjuk.
Hallottam olyan hülye szülőkről, akik akkor sem engedik, hogy a gyerekük meggyógyuljon, ha lehetőség van rá, nagyon jól tették, hogy lecsukták az inteligens asszonyt. Döbbenet, hogy ezek után még szimpátiatüntetést rendeznek és kukákat gyújtanak fel. Nincs könnyű helyzetben a polgármester. Nem is értem, mi ösztönzi, hogy elvállalja a posztot.

echtelepke 2009.07.18. 22:21:33

Itten már kiment a szombat, úgyhogy már bátran lehet gombokat machinálni, azaz internetezni.
Elég súlyos állapot, hogy a 10% vallásos zsidó (behin) blokkolja az országot hetente egy napra, nem szólva az étkezési tilalmakról.
Ezért fokozottan ügyeljetek a tejes és húsos élelmiszer elválasztására, és semmilyen körülmények között ne tegyétek a vajat a sódar mellé, mert abból semmi jó nem sül ki!

Om Yasmeen · http://www.aqabai-mindennapok.blog.hu 2009.07.19. 00:58:47

@echtelepke: Mi az a sódar? Van énnekem olyanom? Csak hogy nehogy mellé tegyem a vajat... :-))

És akkor az ultrapajeszosok a hűtőt is kikapcsolják szombaton? Mi van, ha megolvad a vaj és ráfolyik az alsóbb polcon lévó sódarra?

baphomet 2009.07.21. 13:14:31

@Om Yasmeen: Hehe, nem folyik ra, mert van husos meg tejes huto. A hutot nem kapcsoljak be szombaton, igaz, elotte ki se. A sodar valami undorito lapockahus asszem.

baphomet 2009.07.21. 13:16:13

@Frank59: Hat ja, de tudod, nagyon birom az adrenalinos kalandokat. Bar ez mar tenyleg kicsit tulzas volt (mondjuk messze nem annyira, mint a tavalyi ejjeli varanasi sikatoros talalkozasom a megvadult szarvasmarhaval).

Om Yasmeen · http://www.aqabai-mindennapok.blog.hu 2009.07.24. 18:13:42

Egy lehetséges magyarázat az ultrapajeszosok bunkóságára: tegnap beszélgettünk két német zsidó lánnyal, és ők mondták - miután elmeséltük a sztoritokat - hogy a nagyon ortodoxoknál ez vallási előírás, hogy nőre még csak rá sem nézhetnek, nemhogy beszéljenek vele.

baphomet 2009.07.25. 22:37:13

@Om Yasmeen: Jaja, ez igy van, de engem kivetelesen megszantak. Jol nezhettem ki a ket pajeszossal az ejszaka kozepen.

Om Yasmeen · http://www.aqabai-mindennapok.blog.hu 2009.07.25. 23:36:08

@baphomet: Lehet, hogy belegondoltak: talán mégsem lesz jó ajánlólevél a Mennyországba, ha az éjszaka közepén veszni hagyják egy embertársukat - még ha nő is az illető.

baphomet 2009.07.26. 21:42:51

Ja, valami ilyesmit mondott is amugy.
süti beállítások módosítása