HTML

Jordánia-Izrael

2009. nyarán ismét Jordánia és Izrael kerül terítékre. Élményeimet igyekszem megfelelő objektivitással, de talán fogyasztható módon Veletek megosztani. 2009. július 3-án éjjel overkill...

Friss topikok

Linkblog

Jeruzsalem es kornyeke meg mindig

2009.07.10. 23:17 baphomet

Elnezest kerek mindenkitol, akiket bebolonditottam, hogy blogolok, de ehhez sajnos nincsenek meg az alapveto feltetelek. Ugyjhogy csak toszavakban:

El akartunk utazni Masadaba, Qumranba, a Holt tengerhez es Jerikoba. Nem talaltunk olcso es jo buszos utakat, csak a hostel konyhajaban levo noname iroda (annyira no name, hogy meg elerhetoseg se volt rajta), ajanlatat tartottuk a legjobbnak, igy hat tegnap kora reggel elindultunk megkeresni a Jaffa kautol minden nap indulo turistabuszt. Hat persze , hogy nem talaltunk ilyet. Jott viszont egy taxis, akinel rekord ido alatt le tudtam alkudni az utat, es egesz nap oda vitt bennunket, ahova mondtuk, es nem kellett rohanni se, mert vart rendesen. Igaz, mikor hosszan mostam le magamrol a sot, mar kezdett aggodni, hogy nem lett-e valamu bajom. Jo kis kirandulas volt, annal is inkabb, mert vegre neha ultunk is, nem csak mentunk.

Ma megint lenyomtuk a kb. 20 km-es gyalogutunkat, de ezuttal ellatogattunk a Siluan osi ciszternahoz is, ahova gumicipovel kell menni, mert egy rovid szakaszon combig er a viz, de kbn. 500 m-en is vadliig, raadasul baromi hideg ez a viz, a barlangjarat keskeny, a falak taknyosak, nyulos bevonatuak, az ut kacsakarungos, egyszoval egy horror. Gondoltam, is, hogy hiaba, elni tudni kell. Az elottunk jarok egyszer csak izraeli nemzeti kuplekba fogtak, es igy a danolaszas kozepette fagyasztottuk a labunkat ugyelve arra, hogy osszes cuccunkkal ne tanyazzunk el a koveken. Ja es mindez toksotetben... Viszont lehetett venni kislampat. 

 

 

 

 

 

itt még száraz a talaj

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

itt már vizes

vizicsuka nélkül nehéz ügy

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

és ez így megy jó sokáig

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Gabi a kő és a víz fogságában

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

kiértünk végre

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Este ket oruletet is volt alkalmaunk latni, a szokasos penteki, ferencesek altal szervezett Via Dolorosa-jarast, ahol  nemi kihagyasokkal vegigjarta egy eleg combos tomeg a franciskanus szerzetesekkel a staciokat, amelyek a muszlim negyedben vannak, es ahol az oslakokat mindez lathatoan nem erdekelte, es nem is tartottak tiszteletben a dolgot. Elgondoltam, hogy mi lett volna forditva, ha mondjuk a muszlim istentiszteletbe beleuvoltozik nehany utcagyerek. Igaz, a szitut nem lehet osszehasonlitani, mvel a muszlimok eleve be se engednek masokat a mecsetekbe, es utcan nem rendeznek vallasi programot, foleg nem a kereszteny negyedben. De hat mit lehet tenni, ha egyszer a keresztutnak ez a kijelolt utvonala.

Korabban irtam a bunkosagi sorrendrol... Na, ezt egyaltalan nem rassz-alapon gondolom en (csak szolok, Eva), hanem szokastanilag, amit viszont az ember itt nap mint nap a boren erzekel. Rovidenm mert mar megint itt toszog a raszta fonok, aki szerintem abba szeretne fejeztetni velem a nethasznaltot, szoval a pajeszosok azzal vivtak ki az elso helyet, hogy a tobbiekket latszolag emberszamba se veszik, ha kerdezel, lehetoleg nem valaszol, vagy ha megis, akkkor foghegyrol, a teruletukre utaljak, ha bemesz, ezt nagyjabol ki is mutatjak. A popak se nagyon birjak a latogatokat, csendorkodnek, ha valakinek a ruhajat nem megfelelonek itelik meg, mert 2 centivel a terde fole er az 50 fokban hordott gatyaja (fiurol van szo nem lanyrol), akkor a kedves out! uvoltessel tessekik ki, de ugyanezt teszik, ha eppen rajonnek arra, hogy ezt vagy azt hurtelen nincs kedvuk engedni megnezni vagy lefotozni. Viszont nem dobalnak meg kovel, mig a chaszidoknal ez elofordulhat. Velunk nem tortent meg, de a hagulatot itelve, ez csak veletlen volt.

Meá Sheárim-i képek: 

 

 

 

 

 

A kis Ungarn

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

kicsit kupi van

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

nem túl barátságos környék

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

filozófia címszavakban

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

nem túl vendégszeretők

 

 

 

 

 

 

 

 

A kedves muszlim vallasi vezetok meg azzal szorakoznak, hogy mivel Sharon 2001-ben az engedelyuk nelkul felment a templomhegyre, nem engednek be azota senkit a Sziklatemplomba. En ezt nem tudom nekik megbocsatani. Most beprobalkoztam, es azt mondtam mikor beszolt az or, hogy zarva, hogy dehogy az, es tessek engem beengedni, mert honnan is gondolja, hogy nem vagyok muszlim (elvegre a vallas az maganugy). Na erre le akart viszgaztatni, folytassam az imajat, meg ilyeneket beszelt. MOndtam neki, hogy az apam es az anyam muszlim (bocs ezert) es ne szorakozzon velem, de csak nem engedett be. Autentikus ruhaban talan menne a dolog, de az az igazsag, hogy elment a kedvem az egesztol. Azt is atgondoltam, hogy mekkora feszultseget kelt foloslegesen a zsidok elol is elzarni egy olyan helyet, amit ok a legszentebbnek tartanak. Szoval, volna itt meg boven atgodolnivalo.

A kedvesseg amugy itt csak korlatozottan van jelen. Koszonni a hostel alkalmazottai se mindig tudnak. Na, ezert a bronzerem. A nepi jatekok egyik eleme, a masik bizonytalanban tartasa. Nem kell fizetni csak nezd meg, megmutatja az utat, ulj be, es elvisz, no problem. Persze utolag meg o akarja meghatarozni, hogy mindez mibe kerul, mert altalaban minden kerul valamibe, meg az utbaigazitas eseten is lehet ettol tartani. En meg ugye ezt mar boven tudom, es eloveszem a lerazotechnikat. Ma a hostel egyik fonokere ragtunk be, aki mondta, hogy masik szobat fog adni, mert az utolso napunkra mar korabban kiadta a szobat. Ket napja hitegetett bennunket ezzel, de ma reggel se adott masikat, csak mondta, hogy koltozzunk ki, aztan majd estere ad masikat. Na erre kerestem ezt a helyet ahol most vagyunk 70 shekellel olcsobban, igaz lepukkantabb helyen (meg szarabb a net, viszont fizetos ezert most mar nem tolonganak). Innen is ralatunk a templomhegyre, a Jaffa kapuhoz meg kozelebb vagyunk). 

Irok meg gyors a vajrol. Az ugy volt, hogy vettunk egy kocka vajat, amit allitolag en raktam el, de elfelejtettem, hogy hova. A Gabi mondogatta is , hogy keressem meg, mert valami lehetetlen helyen fog elolvadni. Na, kerestem en, de nem talaltam, egeszen delutanig. Napkozben 1000 Fok volt, es persze, hogy egyszercsak meglett a vaj, ott volt a hatizsakom elso zsebeben (hogy rakhattam oda?). Belenyultam szepen es rogton tudtam, hogy meglett a vaj. Az egesz cuccom uszott a zsirban. Egy orom volt az utcan tisztogatni. Csak azt sajnalom, hogy nem a siratofalnal az ellenorzesnel talalta meg a vajat egy izraeli biztonsagi or.

Volt egy rakas elmenyunk (profetak sirjanal a nagykanizsan jart szerzetes, a gorogok Jerikoban, stb.), de ezekrol maskor, mert letorik a kezem ezen a billentyuzeten.

Altalaban elmondhato, hogy minden nagyon draga, meg mindig a legjobb a muszlim negyedben enni-inni. Engem egy kis kosz ilyesmitol nem tud visszatartani, es ugy latom, a tobbieket sem. Holnap este megyunk Alfe Menasheba Adriennekhez. Addig bucsuzas Jeruzsalemtol, shopping es esetleg egy kis utcai zavargas-nezes (az utraortodoxok nem szeretnek, ha a kozelukben szombaton is nyitva tarto bevasrlokozpont epulne es eleg harciasan tiltakoznak a z utcan). Azóta megtudtam, nem bevásárlóközpont, hanem szombaton nyitva tartó parkolóház hozta lázba Pajeszisztánt.

Zavargás-fotózás (verés nézett ki érte, mivel szombaton fotózni tilos, ezért kissé fésületlen és olykor életlen fotók következnek): 

 

2 komment

A bejegyzés trackback címe:

https://jordania-izrael.blog.hu/api/trackback/id/tr891239627

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

mamitirtok sír( k)alaposderék (kommensevik) · http://namivanma.blog.hu/ 2009.07.11. 19:48:27

Ez a vajas téma nagyon jó!:-D
Legközelebb valami pitát is rakjatok mellé, az beszívja!

Fullánk 2009.07.12. 05:51:20

Végre hosszabb blog az élményekről!
süti beállítások módosítása