HTML

Jordánia-Izrael

2009. nyarán ismét Jordánia és Izrael kerül terítékre. Élményeimet igyekszem megfelelő objektivitással, de talán fogyasztható módon Veletek megosztani. 2009. július 3-án éjjel overkill...

Friss topikok

Linkblog

צפת עכוֹ

2009.07.17. 21:24 ariel21

Im lathatjatok, milyen "konnyu" dolgunk volt, eszaki kalandozasunk soran, az angol atirassal a terkepen szereplo helysegneveket beazonositani az utmenti tablakkal... :-)

Szoval, sajnos az eredeti elkepzelesunk szerinti utvonalat nem tudtuk tartani. Ennek "aldozatava valt" s igy az Erzsi irasaiban emlitest sem erdemelt Akko, es Ceasaria, az utobbit nem tudni milyen megfontolasbol itt Qeasarianak mondjak (de nem igy irjak!), s igy nem mindenki erti mit is keresunk mi Ceasariaban. Az auto nelkul szinte megkozelithetetlen okori (Herodesi) hatalmas kikotovaros maradvanyait pedig kar lett volna kihagyni. A hianyos heber utjelzo tablaknak koszonhetoen a  Ceasariaba vezeto feloras ut 2 orassa dagadt, igy 3-ra ertuk el aznapi elso celunkat.

Gyonyoruen hullamzo tengerbe nyulo palota romok, szinhaz, vagy amfiteatrum, vagy mindketto?, mozaik padloju furdo komplexum, keresztes var, vilagitotorony, minaret, kikoto...

Hogy szemleletesebb legyen; szamitogepes grafikaval elenk varazsoltak a fenti epuletek valtozasait, a keletkezesuktol napjainkig. Illetve az adott korszak nehany -holografikusan megidezett- meghatarozo szemelyisege felelt a latogatok altal feltett kerdesekre.

Az aranylo napsutesben, a zugo tenger partjan jo volt egy idore megpihenni, kepzelodni..., de sietni kellett, mivel meg 100 km-re voltunk Cfattol es ugy gondoltuk sotetedes utan meg nehezebb lesz a heber olvasas...

Villamlatogatas a romai vizvezeteknel, s a fenykoraban legnagyobb, s legjelentosebb Dubrovnikhoz hasonlo kikotovaroska szuk sikatoraiban, Akkoban. Az  1 ora vajmi keves volt a ma tulnyomo reszt arabok lakta ovaros bejarasara, fajo szivvel indultunk tovabb a Kabbala fovarosa fele.

A sotet hegyi utakon egyszercsak sejtelmes, voroses-zold fenyu "csucsaval" bukkant elo Meron hegye, ahol a kabbala szuletett... (Illes otletei alapjan, illetve ahogy itt irjak-mondjak Elijahu)

Cfat a korforgalmak varosa, nekunk sikerult ropken ketszer korbejarni, de telefonos segitseg sem volt eleg, hogy a szallasunkat megtalaljuk. (a hazineni fia jott elenk, s vezetett az orrunk elott levo hazacskaig.

A Galileai to es a Golan fensik bejarasabol, csak az elobbire jutott ido. Az idetlen nyitvatartasok miatt (9-16.00-ig) tenyleg csak a legfontosabb, legismertebb latnivalokat neztuk meg, Tiszta ipari turizmus!!! Latnivalonal kocsibol ki, foto, kocsiba be s tovabb a kovetkezohoz, de meg igy is sikerult 12 kmt gyalogolnunk.

Mas napra a Cfat-i zsinagogak es Erzsi kedvence, a temeto es a Meron barlangja maradt.

Terkep es leiras hianyaban orakon at tartott a bolyongas, lepcson le, majd ujabb lepcsokon fol..., persze ha a rettenetes hosegtol eltekintek, jo volt setalni a szuk sikatorok kozott megbujo erdekes, hangulatos vizkek szinu, rejtelyes szimbolumokkal tarkitott zsinagogak, s a hozzajuk, tartozo himbalodzo pajesszal rohangalo hivok kozott. Persze a feliratok itt is tobbszor megtrefaltak, minimalis betuolvasasi ismeretek nelkul elvesztunk volna...

Pechunkre a legerdekesebb zsinagogaba nem engedtek be, illteve nem nyitottak ki. (Pedig kabalabol a setank elejen forgattam trenderlit, s nyertem, mivel a "ganz"(egesz) jelnel allt meg.) Hogy mi is az a trenderli? Legkozelebb elmeselem, vagy az Erzsi elarulja nektek...!

 

1 komment

A bejegyzés trackback címe:

https://jordania-izrael.blog.hu/api/trackback/id/tr341252200

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Fullánk 2009.07.18. 12:13:22

Érdekes lehetett a hologram által megidézett emberek látványa.
Kiváncsi vagyok Akko-ban készült fotóitokra.
süti beállítások módosítása