HTML

Jordánia-Izrael

2009. nyarán ismét Jordánia és Izrael kerül terítékre. Élményeimet igyekszem megfelelő objektivitással, de talán fogyasztható módon Veletek megosztani. 2009. július 3-án éjjel overkill...

Friss topikok

Linkblog

Petra strong updatelve

2009.07.26. 20:41 baphomet

Ma nagyot teljesitettunk a dogmelegben. Bementunk Petraba egy alternativ uton, nem a jkol ismert siqen keresztul, ahol altalaban mindenki, hanem mellette, es nagyon erdekes szurdokokon keresztulvagva jutottunk be Petra belsejebe. Onnan aztan megmasztuk a kolostorhoz vezeto hegyet, majd pedig az aldozati hegyet. Ez igy egyutt durva volt, de a latvany miatt megerte. Most ugy erzem magam, mintha erzestelenitettek volna mindket labamat. Bekajaltunk a szaztalas vacsorabol, es mindenki doglik. Holnap indulunk tovabb a Dana rezervatumba es kulonbozo varak es kanyonok kerulnek sorra. Remelem megusszuk ep borrel, mert errefele nem divat a meredelyeken se a korlat vagy barmi vedoracs. Csak ugy le lehet lepni a melysegbe. Mar kezek kisse teriszonyos lenni. A torkom meg mindig nem szazas. Jo lenne mar egeszsegesnek lenni, mert igy szednem kell a budos indiai antibiotikumokat.

Megismerkedtunk kulo0nbozo beduinokkal, ittunk veluk teat, kardamomosat (nagyon jo volt), meg megvitattuk a nagy hadihelyzetet a vilagban. Berszeltunk egy erosen dohanyzo, amugy igen jol angolul beszelo fiatal novel. Kiderult, hogy 25 eves, egy honap mulva szuli a harmadik gyereket, de azert csak szivja a bagot. Vettunk tole csecsebecset, es kaptunk kardamomos teat alig kilottyintett poharbol. Olyan forro volt a tea, hogy joggal bizhattunk abban, hogy a poharon levo bacikat megolte (vagy nem). Azt mondta, hogy a ferje otthon ul, nem dolgozik, gyakorlatilag egyedul tartja el a gyerekeket abbol, amit Petraban el tud adni. Harom gyereknel tobbet ezert nem szeretne, pedig errefele nem ritka a 10 folotti gyerekszam beduin csaladokban. Al Bdulban a rosszhiru varosban lakik.

Al Bdulrol az a hir jarja, hogy volt egy kiterjedt csalad, akik csak nem akartak felhagyni a fuvezessel es a hasissal, ezert kitelepitettek oket. Ez lett Al Bdul nevu varoska. Aztran azota is megy ott a tepes, es a sok kulfoldi, aki ott talalhato, ezaltal sejtheto, hogy mit keres ott. Nem a naplementet akarja abbol a szogbol nezegetni csak.

Na, ezt elmondtam a csaj sogoranak es baratainak, akik fenn a monostornal taboroztak es zenelgettek. Nagyon beragtak erre, mondvan, az egesz ragalom. Ok csak egy kis fuvet tesznek neha a vizipipaba, es... es ekkor vesztere kozelebb lepett, azt mondta az arcomba, hogy azert vannak ott a kulfoldiek, foleg a nok, mert a beduinok olyan handsome people (jokepuek), es a ragalom azert megy roluk, mert feltekenyek a tobbiek rajuk. Naa, ezt nem kellett volna ilyen kozelrol mondani, mert bizony igy meg jobban latszott a sok odvas fog, az apolatlansag, a kosz es persze a hozzajarulo illat is jobban erzodott. Aztan kicsit Indiarol is szo esett, es felvilagositottak, hogy azok nagyon koszosak, foleg a kajaik (ezert olyan csipos minden). Ez rendben is volna, csak kar, hogy ok unk el, meg lettunk hivva a monostornal toltendo neplementere es nemi sutogetesre, de ezt ezuttal kihagytuk, inkabb mentunk vissza a Valentine Inn hiresen jo vacsorajara, ahol nem husz valaszthato kaja van, hanem legalabb harminc.

Par napig lehet, hogy nem fogok jelentkezni, mert a Dana rezervatumban nem hiszem, hogy lesz net.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

trópusi ezerlábú

 

 

 

 

 

 

 

 

 

az "alter" bejárat Petrába

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

nabateus istenség

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

kedvenceim, a barlangok

 

 

 

 

 

 

 

 

 

ez nem emberábrázolás

véletlenül? (nem)

 

 

 

 

 

 

 

ez tényleg ilyen

 

 

 

 

 

 

 

beduin barátnőmmel

(melyik az?)

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Al Deir

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Az Al Deir-rel szemben

ott fenn a feketében

vannak "handsome"-ék

 

 

 

 

 

"End of the World"

 

 

 

 

 

 

 

 

Al Deir a szemközti buckáról

 

 

 

 

 

 

a very hadsome man

 

 

 

 

 

 

 

itt is (kellő távolságban)

 

 

 

 

 

 

 

nabataeus(os) lábak

 

 

 

 

 

 

 

 

készül a szegfőszeg-nyakék

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

ehhez is felmásztunk

 

 

 

 

 

 

meg mégegyszer az áldozati

magaslatra

 

 

 

 

 

 

nem lettek feláldozva

 

 

 

 

 

 

 

 

 

lefelé

 

 

 

 

 

 

 

 

 

vacsora a Valentine Inn-ben - részlet

(elég jó) 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

hazafelé már rózsaszín volt

 

 

 

 

 

 

 

 

 

itt heverésztünk

a nabateus túra után

 

 

 

 

 

 

 

így vittek bennünket Petrába

 

 

 

 

 

 

gabonaőrlő szerkentyű

 

 

 

 

 

 

 

 

lengyel ENSZ-erők

is kirándultak Petrába

 

 

 

 

 

 

 

kedvenc barlangbelsőm

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

4 komment

A bejegyzés trackback címe:

https://jordania-izrael.blog.hu/api/trackback/id/tr661269833

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Om Yasmeen · http://www.aqabai-mindennapok.blog.hu 2009.07.26. 23:54:25

"csak egy kis fuvet tesznek neha a vizipipaba"

Azt tudjátok, hogy a fű neve arabul hasis? :-)

baphomet 2009.07.26. 23:58:33

@Om Yasmeen: Hehe, akkor minden osszeallt.

Om Yasmeen · http://www.aqabai-mindennapok.blog.hu 2009.07.28. 01:11:01

"Naa, ezt nem kellett volna ilyen kozelrol mondani, mert bizony igy meg jobban latszott a sok odvas fog, az apolatlansag, a kosz es persze a hozzajarulo illat is jobban erzodott."

Hehe, még jó, hogy azzal nem hencegett, hogy az európaiakat is ők, az arabok, tanították meg fürödni anno a középkorban.. :-))

baphomet 2009.07.30. 22:31:35

Szerintem az is rafert volna a kicsit nem tiszta arcara, hehe.
süti beállítások módosítása