HTML

Jordánia-Izrael

2009. nyarán ismét Jordánia és Izrael kerül terítékre. Élményeimet igyekszem megfelelő objektivitással, de talán fogyasztható módon Veletek megosztani. 2009. július 3-án éjjel overkill...

Friss topikok

Linkblog

Valentina - Kanyon - Madaba - Hammamat Main - Betania es egyeb kalandok

2009.07.31. 01:07 baphomet

Petrat nem konnyu otthagyni. Nagyon jo volt a szallasunk is, es itt egy kicsit megallnek.

A Valentine Inn a korabbi Twaissi Inn, a helyiek szerint rosszemleku hely, akiknek mondtam eddig a szallas nevet, huztak a szajukat. Nem ertettem hogy miert, az LP is lehuzza, hogy nyomulos a szemelyzet meg hektikus a hely. Nekem meg nagyon tetszik, a szonyeges berendezese, a terasz petrai kilatassal, a baromi jo kaja es a kedves tulaj, egy laza csaj es a pereputtya. A norol azt lehetett hallani, hogy olasz, europainak nez ki, igaz jol beszel arabul. Meg is kerdeztem tole, hogy igy van-e. Mondta, hogy igen, Romabol jott.

Kesobb aztan a Dana rezervatumban a taxisunk es egy helyi ismerose meseltek errol a helyrol es az egyik tulajrol. Azt mondtak, hogy nem az a neve, amit mond magarol, hanem valami egeszen mas, nem Olaszorszagban szuletett, hanem Ammanban, es eredetileg konyhalany volt, meg az osi mesterseg gyakorloja, es kesobb lett a tulaj baratnojekent egyre nagyobb arc, aztan most mar a tulaj felesege, es voltakeppen maga a tulaj. A ferj kicsit ra volt uszva a turistakra, aztan ezert kapott is fel ev sittet, mert az egyik turista feljelentette. Hogy ez is az ezeregyejszaka meseibe tartozik-e, vagy igaz, ki tudja? Itt mindenkirol allitanak valamit teljes meggyozodessel, meg az ellenkezojet is. Az is hiheto, hogy lejaratasbol ilyeneket kitalalnak, de az is siman belefer, hogy egesz elettortenetet hazudik valaki a kornyezetenek. Mindenesetre egy dolog igaz, en nagyon jol ereztem ott magamat, es nem vettem eszre, hogy molesztaltak volna. Igaz, nem is figyeltem kulonosebben.

 

 

 

Shobak

 

 

 

 

 

 

 

shobaki kilátás

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Mohamed, aki halálra unhatja Shobakot

 

 

 

 

 

 

 

Errefelé zuhant le Hussein király

egyik feleségének, Aliának a helikoptere

(állítólag segítettek neki leesni)

 

 

 

 

Megneztuk Shobakot, amirol a Gabi mar reszletesen irt, mentuk Danaba, amirol szinten megemlekezett. Nekem nagyon tetszett a zegzugos kis sutyesz szobakbol allo szallas, szivesen aludtam volna a teton is, de szobaba mentunk vegul, es nagyon jokat mulattunk a berendezesen. Volt ott minden, lampa lampaego nelkul, viszont ronda zold csillarfuggokkel felszerelve a semmi, kulonos targyak mindenott, szeteso WC, nyikorgo vasajtok, szoval rendben volt a hely. Maga a rezervatum nem most latogatando, ha az ember valamit latni is akar. Ilyen rohadt melegben nincs ott egy lelek se, nem hogy allat, legfeljebb birkak es kecskek, igaz, ok sokan, es nagyon faradsagos kirandulni. Nem is vittuk tulzasba: csak a kozeli forrasig borkaltunk es kapaszkodtunk fel, aztan meg a muuton mentunk vissza a szallasig. Na, Dana nekunk ennyi volt, meg a szep (tenyleg szep) kilatas a szallasrol.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

megjöttek a birkák

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

egy darabig velük tartottunk

 

 

 

 

 

 

 

naplemente Danában

 

 

 

 

 

 

 

szintén

 

 

 

 

 

Masnap aztan irany Wadi Ibn Hammad, ami egy jo hely, de. Eloszor is kell egy jo vizes turara is alkalmas turaszandal, nekem ilyen nincs (csak szaraz turara valo), kell meg megfelelo mennyisegu labizom es 0 felelemerzet, mert koveken kell atgazolni, neha felkapaszkodni, es nem tanacsos leesni. De ez utobbi nelkul is teljesitheto ez a tura jo labbelivel. En egy ido utan ledobtam az ekszijjat, es letaboroztam egy szebb, vizeseses es aramlatos helyen, es ott azodtam kicsit. Kati, uzenem, hogy ez meg Barcsnal is jobb ilyen szempontbol. Akkor meg nem tudtam, hogy a vizes koveken csuszkalodas, es nagyobb koveken athatolas meg csak a kisoccse annak, ami masnap jott.

 

 

 

 

Karak

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

itt gurultak le az uralkodónak

nem tetsző fejek

 

 

 

 

 

 

 

 

Wadi Ibn Hammad

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

csúszós köveken

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

ugyanez távolabbról

más fénnyel

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

kis vízesés

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

felülről ez is csak egy repedésnek látszik

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

algás víz

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

ennek az aljában lakott egy rák

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

megy le a Nap

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

folyik a víz,

mit folyik, áramlik...

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Masnap nemi Karak-varnezes utan kovetkezett Wadi Mujib, maga a halal. De elotte meg a Wadi Ibn Hammad-i elmenyek: 

1.Sutes a melegvizu forrasnal. Hat ez nagyon tutti volt. A taxisunk osszevett mindenfele dolgot, baranyhust, csirket, zoldseget, es nagyon jo kajat dobott ossze a melegvizu forrasnal levo szabadteri helyen, ahol muszlim erosen vallasos ferficsoport is sutott, megannyi kis haloinges, hosszuszakallas arny. Jottek hozzank es mindennel kinaltak, teletomtuk magunkat, mielott elkeszult volna a kajank, aztan megkertek bennunket, hogy kicsit huzodjunk arrebb, mert imadkozni fognak, es nehogy elvonjuk mar a figyelmuket. A sotetbben, petroleumlampa fenyenel, meg a tuznel, ahol a husok sultek, nekialltak imadkozni. Hat ennek leirhatatlan hangulata volt. Mikor vegeztek, megint kaptunk mindenfele kajat toluk, gyumolcsot, vegul sutit is (olyan volt kulsoleg, mint a libatoportyu, de nagyon finom). Aztan mi is probaltuk rajuk sozni a magunket, mert nem tudtuk megenni, pedig nagyon jo volt. Nem fosunk egyaltalan. Azt hiszem, a gyomrunk mar megedzodott, no meg en a legkondi miatt osszeszedett torokgyulladas es rekedtseg ellen antibiotikummal mergezem magam, ugye, talan ezert is, szoval nem artott meg eddig semmi. Pedig a sotetben, mikor beleharaptam az egyik husba, es megallapiottam, hogy nincs egeszen megsulve, arrol egy ido utan kiderult, hogy tenyleg nem, mivel meg teljesen nyers volt. De lathatoan meg ez se tette be a kaput, igaz gyorsan kikoptem. Ez utan talan elmondhatom, hogy mar barmi johet (es jon is). 

 

 

 

 

kenyérsütés

 

 

 

 

 

 

 

sütnek a vallásos kirándulók

 

 

 

 

 

 

 

 

 

mi is kaptunk belőle

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Mohamed süt 

(baromira tud) 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

segítünk nézni

(na jó, a Gabi meg a Kati

daraboltak paradicsomot)

 

 

 

 

 

 

 

a vallásos szekció főztje

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

na, itt vagdosnak éppen

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

2. Nyaraltunk mint Ferenc tesvir. Egyszercsak kisse szakadt, kanyonlako szallasadonk, aki megengedte, hogy egy WC-szeruseg elott a foldon aludjunk a matracain, szolt, hogy telefonom van. Az o telefonjan keresnek??? Egy hang kerdezgette, hogy voltunk-e Izraelben, meg hogy magyarok vagyunk-e, es merre megyunk eztan. En valaszoltam es erdeklodtem, hogy miert erdekes ez, es hogy o ki. Erre a valasz: no problem. Kerdeztem a telo tulajdonosat is, aki szinten csak azt hajtogatta, hogy no problem, meg kinyogte, hogy ezek a rendorsegtol voltak. Kerdeztem a taxisunkat, hogy mi a rajzolat, mire o, hogy ot sokat kerdezgette egy ficko Karakban, es tan onnan tudnak rolunk, de o nem mondott semmi kulonoset (aha, mikor o kerdezgette tolem tobbszor, hogy nem vagyok-e zsido, mivel annyit jarok oda, meg olyan helyekre jarunk, ahova a zsidok, es hasonlo baromsagok). De a rendorok csak bennunket vedenek, nyugi. Na, en nyugiban voltam, de egyszercsak atmentem a sutogetos helyunkrol a toksotetben egy fejlampaval a taxihoz a cuccunkhoz, es majdnem egy rendorautot probaltam kinyitni. Csak az tunt fel eloszor, hogy milyen vilagos. A mi autonk zold, ez meg feher. Na kik voltak? Hat a rendorseg. El kellett mondanom tobbszor, hogy honnan megyunk hova, es hanyan vagyunk, es meddig maradunk, meg hasonlokat, mikozben a barnainges helyi ero mondogatta, hogy no problem. Mikor visszajottunk a kajalasbol, a rendorok mar ingre gatyara vetkozve ucsorogtek, lathatoan szinten berendezkedtek az ottalvasra. Rank vigyaztak. Elmentem kicsit csillagokat nezni a haz melle, es idonkent akkor is rampasztaztak, hogy megvagyok-e. Jottek a vallasos muszlim szekciobol is beszelgetni, szoval nem voltam egyedul ekkor se. Na, gondoltam, kicsit elnezek vilagitas nelkul erre-arra. Hat lett is nagy vilagitgatas, mikor nem talaltak a helyemen. Azert hamar  elokerultem, mert nem szerettem volna, ha nag erokkel nekiallnak keresni. Aztan odaultem a rendorokhoz, mert teara invitaltak, es megbeszeltuk, hogy a vilag legszebb orszaga Jordania. Kis alvas kovetkezett a millio csillagos szallason, ruhastol egy szal vekony kendo volt a takaro, ami boven eleg is volt. Masnap ezer legy ebresztett bennunket, ugyhogy rovid bucsut vettunk mindenkitol, es elindultunk. A rendorok integettek, mintha ok is bucsuznanak, pedig jo ideig kovettek bennunket, aztan bekapcsoltaka a brekegojuket, bucsut brekegtek, es egy darabig felvezetoauto jatszottak, majd eltuntek (?). Allati fontos embernek erezhettuk magunkat: mi kherem, rendorsegi vedelemben nyaralgattunk. Azert nem erzem, hogy kialakult volna erre az igenyem.

A Wadi Mujibban aztan a fontos emberek szerencsetlen hordalekka valtak se perc alatt. A kanyonturak bejaratanal (elotte persze megvolt a Holt tenger-nezes, Lot felesege, de ezekrol ugyis annyi utikonyv ir), szoval ott alairattak velunk egy szoveget, hogy itt meg lehet halni, es sajat felelossegre megyunk be, maradjunk egyutt, mentomelleny kell, es egyebek. Huztunk turaszandalt (tobbiek), gumicipot (en) es irany be az un. rovidturara, amire meg vezetot se adtak. Azert szerencsere idonkent elofordultak ok, kulonben most szerintem ezt a blogot nem irnam, mert nem volna mivel. Alacsony vizallasu kanyonban haladtunk. Fenykepezogepunk vizallo tasakban, mi mellenyben, es en kisse berezelve. Volt is erre okom. Az aramlas egyre nagyobb lett. idonkent nagyobb kovek kozott kellettt athaladni, kozben zuhogott a viz, mentokoteleken is huzni kellett magunkat, a veszelyesebb reszeken meg tobb kotel, hogy a szerencsetlenek bele tudjanak kapaszkodni, es halalfejes figyelmezteto tablak. Nem tudom erzekletesen leirni, min mentem keresztul. Huztak vontak mindenfele sziklakon, ugrani kellett bele a vizesesbe, kotelen huzozkodni, szoval gyonyoru volt biztos, de annyira zorro volt az egesz, hogy nem tudtam valahogy elvezni a latvany. Az eletemert kuzdottem. Egyszer aztan elertuk a nagy vizesest, ami majd agyonutott bennunket, ahogy alltunk alatta. Nagyon nagy latvany volt. Visszafele azutan mar nemileg konnyebb volt az ut, mert sodortatni tudtuk magunkat o par helyen az aramlassal, de aztan ahol sekelyebb volt a viz, ott szigoruan elakadtunk. Igy szerezve nem keves horzsolast. En egy vizbe (mit vizbe, kisebb vizesesbe) ugrasnal elhagytam a bal vizicsukamat. Ez aztan nagyon rontotta az elmenyt, mert a koveken menni irtora faj. Igy ahol tudtam, ott sodortattam magamat. Hogy mennyi horzsolast szdetem ossze, az kesobb a Holt tengerben derult ki. Elmentunk a kedves kis kaland utan ejtozni egy holt tengeri beach-re, es mikor kb. combig ert a viz vinnyogva rohantunk kifele. A sos viz szetmarta sebeinket. Ez utan csak a gyerekmedenceben (edesvizu) voltunk, es a holt tengeri furdonapot ket nappal elhalasztottuk.

 

 

Lót hozzátartozói

 

 

 

 

 

 

 

Holt tenger

 

 

 

 

 

 

 

elég sós

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Szlávi a Mujibban

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Kati is ugyanott

 

 

 

 

 

 

 

itt még hagyján...

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

egy kis pihenő (utána mászás, ugrás, stb.)

 

 

 

 

 

 

 

 

na így valahogy

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

a végső vízesés

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

ha egyszer az a kő leesik...

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Ma megint a kotelezo programok voltak: Madabai mozaikok, Nebo hegy, Betania Jezus keresztelohlye es Hammamat Main, a forrovizu vizeses. Hammat Main tenyleg csodalatos, de nem szazezer fokban. A viz vagy otven fokosan zuhog le a magasbol. A kis medenceben is forro a viz, a hegy belsejeben termeszetes szauna uzemel, szoval aki kibirja, utana kellemesen huvosnek erzi a 40 fokos levegot. En azert nagyon kedvelem ezt a helyet, foleg mert nem kell a latvanyert sziklakat maszni.

Betania a megszallt Palesztinaban van, vilagositott fel bennunket az orzoszemelyzet. Kizarolag egyutt es meghatarozott osvenyeken mehetunk. Elertuk a Jordan folyonak azt a szakaszat is, ahol a par meterre levo tuloldalon az Izraelbol a Jordanba ereszkedokkel lehet farkaszemet nezni. Ha vittunk volna sajat papot, ezt irtak, akkor be is mehettunk volna a bekas hinaros, zold kis vizbe (a Jordan folyoba) keresztelkedni. Ezt inkabb kihagytuk, es beszelgetni kezdtem a vedoszemelyzettel az itteni vekonymazas bekerol. Kiderult, hogy ismerem az egyik rokonat, Obedet, aki magyar not vett felesegul. Milyen kicsi a vilag. Kaptunk tole kontaktokat, akiktol megtudhatunk pontos informaciokat a beduin eletrol.

A kijaratnal levo arus hallota, hogy a bekerol a lehetseges jovorol beszelgetunk, es mondta, hogy az o reszerol ezt a csaladjaban megvalositottak, az egyik nagyszuloje nemetorszagi zsido, a masik muszlim, neki Jeruzsalemben is van boltja, nemcsak Betaniaban. Mikor ezt elmeseltuk a taxisunknak, o egyszeruen lehazugozta az illetot, mondvan ilyesmi nem tortenhet meg, csak a turistakat vakitja ezzel a szoveggel ez az ember. Mar megszoktuk, hogy itt minden lehetseges, es persze egyuttal az ellenkezoje is. Mindenki szeret nagyot mondani es persze mindenki mindent tud es igazat mond, csak gyozzuk kovetni a sok egymasnak ellentmondo allitast.

Holnap Ammanba vesszuk az iranyt es jonnek a sivatagi kastelyok, majd egyszercsak a jol megerdemelt egesz napos Holt tengeri ejtozes.

Elnezest a szemet es idegeket probalo hosszu blogert, de igy is egy csomo kaland kimaradt, mert egyszeruen nem lehet igy veletlenul netcafeba szabadulva bepotolgatni a kimaradt blogolast. Majd otthon igyekszem a sok szoveget fotokkal emeszthetobbe tenni. Itt nem kiserlezgetek fotofeltoltessel, mert hajnaltol estig itt ulhetnek.

 

 

 

 

 

A híres madabai mozaik

 

 

 

 

 

 

itt a Szent György templomban

 

 

 

 

 

 

egy régi mozaik

 

 

 

 

 

 

 

 

így készült régen is

 

 

 

 

 

 

 

itt élt Mózes utolsó éveiben

(Nebo hegy)

 

 

 

 

 

 

 

 

 

a kígyós kereszt a Nebo-n

 

 

 

 

 

 

 

 

 

ez volna ma a Kánaán

 

 

 

 

 

 

minden közel van

 

 

 

 

 

 

 

 

jöhet a H1N1 vírus

 

 

 

 

 

 

 

 

 

ilyen busz megy Betanyba

 

 

 

 

 

 

 

 

 

csak csordában lehet menni

a "megszállt övezetben"

 

 

 

 

 

 

 

itt lett Jézus megkeresztelve

 

 

 

 

 

akkor még nem ilyen pocsolya volt

állítólag

 

 

 

 

 

 

 

 

csak vezetéssel lehet megnézni

 

 

 

 

 

 

templom Betániában

 

 

 

 

 

 

 

a Jordán

 

 

 

 

 

 

 

ilyen zöld, koszos patak most

 

 

 

 

 

 

 

ez már Izrael

 

 

 

 

 

 

 

kerítés

 

 

 

 

 

 

 

 

Hammamat Main,

a forró vízesés

 

 

 

 

 

 

Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://jordania-izrael.blog.hu/api/trackback/id/tr561278832

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása